Basisopleiding niveau 2

Laatste update op maandag 24 oktober 2016

Vier opleidingen bij de sector economie en één opleiding van de sector techniek zijn tot één opleiding samengevoegd. Het eerste half jaar volgen de studenten een breed programma. Na die oriëntatieperiode kunnen ze zicht anderhalf jaar specialiseren in één van de vijf richtingen, maar ze blijven een brede programmering volgen.

De aanleiding

Uit onderzoek blijkt dat 47% van de beroepen die we nu kennen over twintig jaar niet meer bestaat. Het is daarom niet verstandig om op één paard te wedden. Verder biedt de aanpak uit dit project studenten de mogelijkheid om te wennen aan het mbo en is er sprake van een brede oriëntatie voordat de definitieve keuze voor de uitstroom wordt gemaakt. Tot slot geeft dit project een verbreding van de opleiding en dringt het schooluitval terug.  

Het projectdoel

We hebben de volgende opleidingen tot één opleiding samengevoegd: Medewerker (financiële) administratie, Verkoper, Medewerker secretariaat en receptie, Medewerker ICT en Logistiek medewerker. Met een brede opleiding zijn studenten veel ruimer inzetbaar. Bovendien wordt hun opleiding toekomstbestendig, omdat ze niet voor één gat te vangen zijn. Tot slot wordt de doorstroming naar andere opleidingen makkelijker (21ste eeuwse vaardigheden (JOB en LIFESKILLS genoemd bij de sector Economie) met een breed programma.  

Dit maakt het project innovatief en vernieuwend

Het breed opleiden binnen niveau 2. Breed waar mogelijk, smal waar kan (specialisatie van uitstroomrichting). Je krijgt een diploma niveau 2 voor je gekozen uitstroomrichting plus extra vaardigheden en kennis die jou breder inzetbaar maakt voor je toekomstige beroep of vervolgopleiding. Innovatief zijn ook de samenwerking tussen verschillende sectoren en het feit dat Gilde Opleidingen door de MBO Raad is benaderd om mee te denken over breed examineren. Een mooi compliment!  

Eindresultaat

De opleiding is op dit moment gestart. Het eerste leerjaar is ontwikkeld. We gaan nu verder met het tweede leerjaar. Een brede opleiding waarbij studenten uitstromen in de richting van hun keuze met allerlei extra vaardigheden in hun rugzak waarmee ze nóg beter en breder inzetbaar zijn voor vervolgopleiding of werk. In de toekomst hopen we ook breed te kunnen examineren.   Interessante elementen voor andere sectoren en diensten Breed opleiden, niet alleen binnen het dossier maar ook samenwerking binnen verschillende opleidingen op basis van verwante werkprocessen.  

Hoe verder?

We hebben een vervolgtraject op het gebied van loopbaanbegeleiding aangevraagd. Dat is toegekend voor een extra jaar. De volgende stap is de positionering van loopbaanbegeleiding en oriëntatie binnen de opleiding. Dit is een belangrijk onderdeel van de opleiding; investeren in de studenten, eruit halen wat mogelijk is, dat is van belang.

Meer weten?

Chantal vertelt je graag meer! Neem contact op via:

Reacties (0)

Reactieformulier

Meer weten?

Chantal vertelt je graag meer! Neem contact op via:

Laat een reactie achter