Cultuureducatieplan

Laatste update op donderdag 05 oktober 2017

Vakmensen van morgen moeten ook creatief en vernieuwend zijn. Daarom willen we cultuureducatie een vaste plek geven in ons onderwijs. Zo kunnen we de horizon van onze studenten verbreden.

De aanleiding

Het is zonde dat cultuureducatie nog zo weinig aandacht krijgt in het mbo. Door jongeren kennis te laten maken met kunst en cultuur leren ze dat er diverse manieren zijn om de wereld te bekijken en zichzelf te uiten. Ze ontdekken zichzelf en hun eigen plek in de samenleving.  Omdat de vakmensen van morgen ook creatief en vernieuwend moeten zijn, willen we cultuureducatie graag een vaste plek geven in het mbo-onderwijs. In dit verband werkt de afdeling Zorg en Welzijn bij wijze van proef samen met de ECI Cultuurfabriek in Roermond.

Het projectdoel

Door studenten kennis te laten maken met kunst en cultuur willen we hun horizon verbreden. Twee tweedejaarsklassen van de opleiding Onderwijsassistent namen in dit verband deel aan een cultuurdag bij ECI Cultuurfabriek. Onder de noemer ‘Out of the box’ volgden ze workshops in de disciplines film, dans, theater, muziek en beeldend. Daarbij kregen ze de opdracht om hun belevenissen vast te leggen in een filmpje.

Wat maakt het project innovatief en vernieuwend

Anno 2017 is er binnen het mbo nog nauwelijks aandacht voor cultuureducatie. Vanuit dit oogpunt is dit project dus vernieuwend. Daarbij sluit het project aan bij de vaardigheden die je als jongere nodig hebt in deze 21e eeuw.

Eindresultaten

Aanvankelijk was er onder studenten de nodige weerstand tegen de cultuurdag. Zeker de helft van de studenten kwam te laat. Maar al snel sloeg de stemming om en groeide het enthousiasme. In de workshop beeldend zijn mooie producten gemaakt. De dansopdrachten waren pittig en het tempo lag hoog. In de muziekworkshop speelden leerlingen met djembés en Afrikaanse ritme-instrumenten al snel uitstekend samen. De docent toneel stal de harten van studenten door haar manier van werken en haar aanpak. Deze workshop kreeg daardoor een hoge waardering. Voor het vervaardigen van het eindproduct - het filmpje - was jammer genoeg te weinig tijd. Daarbij liet ook de techniek ons in de steek. Maar dat neemt niet weg dat we terugkijken op een geslaagde dag. Docenten van de ECI waren zeer positief over de inzet en houding van onze studenten en iedereen ging vrolijk huiswaarts. De rode draad in de reacties op het evaluatieformulier: ‘Het is heel erg meegevallen, het was een leuke dag.’

Tips voor andere sectoren en diensten

Weerstand onder jongeren is vaak verzet tegen iets nieuws. Tegen het onbekende. Dat bleek ook voor aanvang van deze cultuurdag maar weer eens. Uiteindelijk had iedereen een leuke dag. Het is dus raadzaam om niet het hoofd te buigen voor weerstand. Je moet proberen om er doorheen te breken.  

Hoe verder

Richting de toekomst zou de samenwerking met de ECI Cultuurfabriek nog veel verder kunnen worden uitgebouwd. Verder zijn er op het gebied van cultuureducatie nog meer contacten gelegd. De cultuurcoördinator Swalm & Roer heeft bijvoorbeeld gevraagd of onze studenten mee willen werken aan de kinderopera Kinderhannes. Denk aan hulp op het podium, bij het schminken of  de decors. De landelijke ontwikkelingen volgend zijn er genoeg mogelijkheden om cultuureducatie een mooie plek te geven in alle middelbare beroepsopleidingen.

Meer weten?

Eleonore vertelt je graag meer! Neem contact op via:

Reacties (0)

Reactieformulier

Meer weten?

Eleonore vertelt je graag meer! Neem contact op via:

Laat een reactie achter