Cursus babycoach voor docenten Pedagogisch Werk

Laatste update op dinsdag 21 februari 2017

Het opzetten van scholing over de belangrijke aspecten van babyopvang. Dit onderwerp is namelijk in het algemeen onderbelicht. De scholing is bedoeld voor zowel docenten van Gilde Opleidingen, als voor professionals in dit werkveld.

De aanleiding

In de kinderopvang bestaat veel aandacht voor het werken met peuters, maar is er te weinig concrete belangstelling voor het wel en wee van baby’s. Dat kregen we vanuit het werkveld ook regelmatig te horen. In onze opleidingen was er ook geen specifiek programma voor babygericht werken. Minister Lodewijk Asscher heeft ook al enkele keren opgeroepen om in de kinderopvang meer aandacht te besteden aan baby’s.

Het projectdoel

Zowel docenten als mensen uit het werkveld scholing bieden over belangrijke aspecten van de babyopvang. Daartoe hebben we een cursus georganiseerd van tien dagen. De helft van de deelnemers waren docenten, de andere helft bestond uit vertegenwoordigers van het werkveld. Onderwerpen waren bijvoorbeeld: hoe ga je om met babystress op de opvang, hoe communiceer je met baby’s en hoe ga je om met de wensen van ouders.

Dit maakt het project innovatief en vernieuwend

De samenwerking tussen het onderwijs en de werkvloer levert win-win situaties op. Je zorgt voor een concrete afstemming van vraag en aanbod, en de lijnen worden een stuk korter. We zijn nu bezig ook lesmateriaal te produceren in het kader van babygericht werken, dat we structureel aan het opleidingsprogramma willen toevoegen.

Eindresultaat

Alle deelnemers zijn uiterst tevreden, zo heeft een evaluatie uitgewezen. En de kinderopvang heeft meteen ingehaakt. De aandacht die we tijdens de cursus hebben besteed aan het belang van draagzakken voor baby’s heeft ertoe geleid dat in de kinderopvang inmiddels met het dragen van die zakken wordt geëxperimenteerd. Die draagzak leidt bijvoorbeeld tot minder huilgedrag.

Interessante elementen en tips voor andere sectoren en diensten

Als je met een project aan de slag gaat waarbij extra scholing de inzet is, zorg dan dat je de samenwerking met het werkveld opzoekt. Zo kun je aansluiten bij de vragen die leven op de werkvloer. Werkveld en school beïnvloeden elkaar op deze wijze positief.

Meer weten?

Monique vertelt je graag meer! Neem contact op via:

Reacties (0)

Reactieformulier

Meer weten?

Monique vertelt je graag meer! Neem contact op via:

Laat een reactie achter