GORO GO-Robot

Laatste update op maandag 02 oktober 2017

Dankzij een speciale robot kunnen studenten die langere tijd ziek zijn of in het buitenland verblijven toch de lessen volgen. Telepresence robot Goro, die op afstand bestuurbaar is, geeft hen het gevoel dat ze er gewoon bij zijn in de klas.

De aanleiding

Studenten die langere tijd ziek zijn of in het buitenland verblijven, raken achterop omdat ze de lessen op school niet kunnen volgen. Met de slimme technologie en de communicatiemiddelen van deze tijd zou het mogelijk moeten zijn om dit probleem op te lossen. Initiatiefnemer Ton Kollee werd getriggerd door een reclamefilmpje van KPN waarin een zieke leerling door middel van een interactieve robot toch aan de les kan deelnemen.

Het projectdoel

Door de aanschaf van robot GORO kunnen studenten die langere tijd ziek zijn of in het buitenland verblijven toch de lessen volgen. Telepresence robot Goro, die op afstand bestuurbaar is, geeft hen het gevoel dat ze er gewoon bij zijn in de klas.

Dit maakt het project innovatief en vernieuwend

Bij dit project hebben we gebruikgemaakt van nieuwe techniek en communicatiemiddelen. Robot GORO bestaat uit een kleine segway met daarop een statief en een iPad met ingebouwde camera. De zieke student kan de robot van thuis uit besturen via een speciale app op zijn tablet of smartphone. Hij of zij ziet wat zijn medestudenten in de klas zien, de leerlingen zien de student thuis. Via een geluidsverbinding kunnen ze met elkaar communiceren.  De robot kan voor- en achteruitrijden en draaien.

Eindresultaat

De aanloopperiode verliep moeizaam omdat de software niet goed werkte. Na diverse tests is dat probleem opgelost. De robot functioneert, al zijn er nog regelmatig storingen. GORO is in het schooljaar 2016-2017 één keer ingezet; in mei bij de kappersopleiding in Venlo. De animo valt tot dusver wat tegen. Het bestaan van de robot is waarschijnlijk nog niet bij iedereen binnen Gilde Opleidingen bekend. Daarbij is de inzet ervan nogal bewerkelijk. Omdat GORO niet zelfstandig over drempels kan rijden, de lift kan nemen of trappen kan lopen, heb je een buddy nodig die erop toeziet dat hij niet omvalt en goed functioneert.  

Hoe nu verder?

Het is nu zaak om Robot GORO binnen Gilde Opleidingen breed onder de aandacht te brengen. Het is een echte eyecatcher die je bijvoorbeeld ook prima zou kunnen inzetten tijdens open dagen. Om deze innovatie succesvol te maken in de praktijk, moet de robot eigenlijk wat gebruiksvriendelijker worden. Door te kiezen voor een vaste opstelling in de klas, voorkom je problemen bij het besturen op afstand en heeft de robot ook geen buddy nodig.     

 

 

 

 

 

Meer weten?

Jack vertelt je graag meer! Neem contact op via:

Reacties (0)

Reactieformulier

Meer weten?

Jack vertelt je graag meer! Neem contact op via:

Laat een reactie achter