Meer sociale veiligheid in en om de school

Laatste update op dinsdag 12 december 2017

Voor het waarborgen van een goede, veilige sfeer op en rond school werken we op de locatie Hagerhofweg in Venlo met facilitaire beveiligers. Door de inzet van facilitaire beveiligers, die toezicht houden en weten hoe ze de juiste pedagogische snaar moeten raken bij jongeren, vermindert de overlast op school en in de buurt.

De aanleiding

Omdat de maatschappij is veranderd, zien we andere jongeren de school binnenkomen. Meer dan ooit zijn we een afspiegeling van wat er buiten gebeurt. Ook op de locatie Hagerhof in Venlo merkten we de gevolgen van deze maatschappelijke ontwikkeling. Het was onrustig en er deden zich soms incidenten voor. De kantine is klein en wordt zowel door studenten van Gilde Opleidingen als leerlingen van Den Hulster gebruikt. Omdat twee verschillende leeftijdsgroepen elkaar tegenkomen, botste het wel eens. Steeds meer kwamen we tot het besef dat het waarborgen van de veiligheid vraagt om de juiste, pedagogische benadering. Zowel binnen als buiten de schoolmuren. De conciërge van nu, die allerlei facilitaire klussen uitvoert op school, zal veel meer een pedagogische conciërge moeten worden.

Het projectdoel

Voor het waarborgen van een goede, veilige sfeer op en rond school zetten we facilitaire beveiligers in aan de Hagerhofweg. Zij houden toezicht en zijn in staat om de juiste pedagogische snaar bij jongeren te raken. Hierdoor moet de overlast op school en in de buurt zo beperkt mogelijk blijven. Facilitair medewerkers van Gilde Opleidingen worden door de beveiligers on the job getraind. Zij krijgen de vaardigheden mee waarmee ze zelf goed toezicht kunnen houden en richting jongeren de juiste toon kunnen zetten.

Dit maakt het project innovatief en vernieuwend

Het hele plaatje is vernieuwend. De manier waarop jongeren worden benaderd. De interne terugkoppeling. En het contact met de omgeving. De facilitaire beveiligers onderhouden rechtstreekse contacten met diverse instanties in de buurt en kunnen daardoor direct schakelen als het nodig is. Van onze conciërges kunnen we dat niet verlangen; zij hebben een eigen, ondersteunende taak op school. De facilitaire beveiligers kunnen hun volle aandacht richten op hun toezichthoudende pedagogische taak. Bij incidenten schakelen ze direct met de betreffende trajectbegeleider of teammanager. Als er iets vervelends gebeurt, is à la minute handelen heel belangrijk.

Eindresultaat

In het schooljaar 2016-2017 hebben we een half jaar lang twee facilitaire beveiligers ingezet. Met groot succes. Dankzij hun inzet is er vanuit de buurt geen enkele klacht van overlast meer geweest. In tegenstelling tot de conciërge is de facilitaire beveiliger ook bevoegd om jongeren buiten de school aan te spreken. Bijvoorbeeld dat ze hun afval moeten opruimen en zich netjes moeten gedragen.

Hoe nu verder

Vanwege het succes heeft het project een blijvend karakter gekregen. De facilitaire beveiliger is omgedoopt tot sfeerkeeper; dat klinkt een stuk vriendelijker. Op de locatie Hagerhofweg werken we nu met één sfeerkeeper. Deze man vormt onze oren en ogen en is speciaal getraind om het gesprek met jongeren aan te gaan. De aanpak werkt! Er zijn geen overlastklachten meer. De sfeer en veiligheid in en om de school zijn zichtbaar verbeterd. 

Over Gilde Innoveert

Mensen hebben goede ideeën, maar als je die alleen maar kunt bespreken en niet kunt uitvoeren, schiet je er niks mee op. Dat is nou het positieve van Gilde Innoveert. Medewerkers krijgen de ruimte en de middelen om het onderwijs daadwerkelijk te vernieuwen. En dan zie je wat er gebeurt. Innovatie gaat écht leven op de werkvloer. Een prima ontwikkeling.  

Meer weten?

Ria vertelt je graag meer! Neem contact op via:

Reacties (0)

Reactieformulier

Meer weten?

Ria vertelt je graag meer! Neem contact op via:

Laat een reactie achter