Theorieloze opleiding mobiliteit (TLOP)

Laatste update op maandag 02 oktober 2017

Van proberen kun je leren. Dat is het motto van de nieuwe, theorieloze opleiding voor studenten van de afdeling mobiliteit. Omdat de bestaande opleiding nog te schools en klassiek theoretisch is ingericht worden de theorieonderdelen in het praktijkonderwijs geïntegreerd.

De aanleiding

De opleiding Mobiliteit is op dit moment erg theoretisch en klassiek ingericht. Ze sluit niet goed aan bij onze studenten die juist praktisch zijn ingesteld. Jongeren die deze entreeopleiding volgen, willen leren door te proberen en te doen.

Het projectdoel

Leren door levensechte ervaringen. Dat is het motto van een nieuwe, theorieloze opleiding die we samen met het bedrijfsleven gaan ontwikkelen voor studenten van de afdeling mobiliteit. Binnen een nieuw op te zetten praktijkleercentrum - ‘de ervaringsschool’ - gaan jongeren levensechte opdrachten van bedrijven en instellingen uitvoeren waarbij alle competenties aan bod komen en ieders talent optimaal wordt benut.

Wat maakt dit project innovatief?

Vernieuwend is dat we studenten puur laten leren door ervaringen uit het echte leven. Uitdagingen en problemen waar ze in de praktijk tegenaanlopen en ter plekke oplossingen voor moeten vinden. De bedoeling is dat we alle theorieonderdelen – dus ook de algemene vakken zoals Nederlands en Rekenen - in het praktijkonderwijs gaan integreren. Studenten moeten straks niet meer het gevoel hebben dat ze theorie volgen. Theoretische kennis moeten ze opdoen zonder zich daarvan bewust te zijn.

Eindresultaten

In het schooljaar 2016-2017 hebben we de voorbereidingen getroffen en de eerste externe contacten gelegd. Nu is het tijd om door te pakken. Een cruciale rol bij de theorieloze opleiding is weggelegd voor bedrijven in deze regio. Zij weten immers als geen ander wat er van jongeren in de praktijk straks wordt verwacht. Samen met het bedrijfsleven gaan we een curriculum samenstellen waarin al deze verwachtingen samenkomen. De bedoeling is dat studenten straks elke ochtend op één locatie samenkomen voor uitleg en instructie. Van daaruit waaieren ze uit naar verschillende bedrijven en leren ze het vak van praktijkopleiders en docenten. Het onderwijs verplaatst zich dus nadrukkelijk vanuit school naar de praktijk. Onze docenten zullen meerdere dagdelen op locatie zijn om studenten aanvullend te scholen en begeleiden. 

Tips voor andere sectoren of diensten

Eigenlijk heb ik maar aan advies aan iedereen. Dezelfde boodschap die ik ook altijd aan mijn studenten meegeef. Of je nou bij Gilde Opleidingen studeert of werkt: heb plezier in wat je doet. Als je leert op basis van ervaringen, dan moet die ervaring voor jou ook de moeite waard zijn.

 

 

Meer weten?

Pascal vertelt je graag meer! Neem contact op via:

Reacties (0)

Reactieformulier

Meer weten?

Pascal vertelt je graag meer! Neem contact op via:

Laat een reactie achter