Verdubbel je kansen in de Zorg

Laatste update op donderdag 05 oktober 2017

Studenten van de niveau 3-opleidingen Verzorgende-IG en Medewerker Maatschappelijke Zorg kunnen een gecombineerd traject volgen en op die manier in 3,5 jaar tijd twee diploma’s behalen. Daarmee verdubbelen ze dus hun kansen op een baan. Na een brede basis van 1,5 jaar kan de student ook voor één van beide opleidingen kiezen.

De aanleiding

Binnen het werkveld van de zorg groeit de behoefte aan breed inzetbare medewerkers. Professionals die niet alleen fysieke zorg kunnen verlenen, maar ook thuis zijn in de maatschappelijke zorg. Tegelijkertijd constateerden we inhoudelijk de nodige overlap in de nieuwe kwalificatiedossiers voor Verzorgende-IG en Maatschappelijke Zorg. Deze twee signalen samen vormden de aanleiding voor dit project.

Het projectdoel

Studenten van de niveau 3-opleidingen Verzorgende-IG en Medewerker Maatschappelijke Zorg kunnen een gecombineerd traject volgen. Door het schrappen van inhoudelijke doublures ontstaat er veel tijdwinst en kunnen ze in 3,5 jaar tijd twee diploma’s behalen. Daarmee verdubbelen ze dus ook hun kansen op een baan. Na een brede basis van 1,5 jaar kan de student - als escapemogelijkheid - ook verdergaan met een van beide opleidingen. Met deze nieuwe, gecombineerde opleiding binnen Zorg en Welzijn beantwoordt Gilde Opleidingen aan de toenemende vraag van de arbeidsmarkt naar breed inzetbare medewerkers. Door het brede karakter van de opleiding krijgen jongeren bovendien een beter beeld van hun toekomstige beroep  en zullen ze tussentijds minder snel afhaken, zo is de verwachting.  

Dit maakt het project innovatief

Door twee opleidingen met elkaar te combineren en inhoudelijk in elkaar te schuiven, leiden we studenten breder, sneller en efficiënter op. In 3,5 jaar tijd kunnen ze twee diploma’s behalen en verdubbelen ze dus ook hun kansen op een baan. Dat is zeker vernieuwend.  

Eindresultaat

Ik ben zeer tevreden over het eindresultaat. Studenten kunnen nu kiezen uit drie niveau 3-opleidingen: Verzorgende-IG, Maatschappelijke Zorg of het gecombineerde traject. In augustus 2016 begonnen 24 studenten met de nieuwe combi-opleiding aan de Kerkeveldlaan in Roermond. Zeer gemotiveerde jongeren die doelbewust voor dit zwaardere traject hebben gekozen. De tussentijdse vorderingen hebben we steeds met het werkveld besproken. 19 studenten zitten inmiddels in het tweede leerjaar, vijf deelnemers zijn na het eerste basisjaar verdergegaan met de enkelvoudige opleiding Maatschappelijke Zorg of Verzorgende-IG.

Hoe verder?

Vanwege het succes van de pilot in Roermond is het aantal opleidingslocaties inmiddels uitgebreid. Vanaf het schooljaar 2017-2018 zijn we ook in Venlo, Venray en Weert gestart met deze gecombineerde opleiding. Daarbij heb ik de persoonlijke ambitie om de combi-opleiding in samenwerking met het bedrijfsleven ook toegankelijk te maken voor bbl-studenten en bol-deelnemers op niveau 4.

Tips voor andere sectoren of diensten

Laten we niet vergeten dat het op de eerste plaats gewoon heel erg leuk is om aan projecten zoals deze te mogen werken. Om met innovatie van het onderwijs bezig te zijn. Belangrijk is dat je goed luistert en je plannen afstemt op de behoeften van het werkveld. Daar begint het mee. Daarbij is het goed om in de voorbereiding actief op zoek te gaan naar bestaand  materiaal dat door de MBO Raad of collega-roc’s is ontwikkeld. En last but not least: denk in kansen en niet in onmogelijkheden. Dat is het mooie aan Gilde Innoveert.

Meer weten?

Marij vertelt je graag meer! Neem contact op via:

Reacties (0)

Reactieformulier

Meer weten?

Marij vertelt je graag meer! Neem contact op via:

Laat een reactie achter